22 Jun

REVERBERAȚII… LA FINAL: Sibiu Fringe Festival

Duminică, 19 iunie 2016, s-a tras cortina peste cea de-a XI-a ediţie a Sibiu International Fringe Festival. După 10 zile pline de spectacole care mai de care mai diverse şi pentru toate vârstele, Compania de Teatru BECOME pune punct unei manifestări de excepţie. Practic, putem afirma că în ultimele 10 zile, Sibiul a fost capitala teatrului independent, unde numeroase trupe din toate colțurile tării, dar și de peste hotare au poposit în fosta capitală culturală europeană, în spații culturale independente sau necovenționale.

Fringe Festival are drept scop promovarea artiștilor independenți și a spectacolelor pe care le creează, și își propune să aducă în prim-plan spectacole de calitate din zona independentă, subliniind necesitatea existenţei şi susţinerii acestui fenomen teatral în România.

Spectacolul de final din acest an a fost „ Mioritza”, a treia parte din trilogia TRISTORY, care pornește de la un text ce îmbină versurile și convenția teatrală pentru a chestiona relația omului cu divinitatea printr-un periclu al simbolurilor naționale cum ar fi Miorița, Manole, Ana sau Baba Dochia. Spectacolul începe pe intrarea spectatorilor subliniind în permanență prin schimbul  rolurilor de către actori, detașarea și analiza teatrală.

„Sistemul teatral de stat nu mai poate asimila actori și cu toate astea an de an sistemul aruncă orbește pe piață sute de tineri absolvenți de teatru, fără a le oferi oportunități. Nimeni nu investește în companiile de teatru independent, nimeni nu investește în spații teatrale. 

DA, DA, DA… Are ROST acest festival al noii generații-  Sibiu Fringe Festival. În câțiva ani vor fi suficient de multe companii de teatru independent care  vor avea un cuvânt greu de spus. Noi vom fi acolo!” a declarant Cătălin Grigoraș, președinte Sibiu Fringe Festival.

Juriul festivalului din acest an în frunte cu actorul și regizorul RADU BOTAR au ales cel mai bun spectacol SIBIU FRINGE FESTIVAL 2016:  „CASA CU FERESTRELE SPRE CÂMP” cu Raluca Jugănaru, Ion Grosu și copilul Eduard Epure, în regia Adela Bitica.

Demn de precizat, pentru prima oară la Sibiu Fringe Festival au fost și spectacolele venite din Israel și Polonia. Secţiunea de teatru de apartament a găzduit anul acesta spectacolul „From Bucharest”, care s-a jucat de 3 ori pe zi, în două zile diferite, iar The Velco Sisters din Israel au venit la Sibiu cu spectacolul „Fayre Tale”, după ce au gâștigat premiul Fringe în țara gazdă. O poveste fantastică despre cum o femeie de condiție umilă este ajutată ca să devină o doamnă.
Un spectacol recomandat tinerilor actori care doresc să învețe onomatopeele.

După aplauzele și succesul de anul trecut, Sibiu Fringe Festival a adus și la ediția din acest an diverse spectacole pentru copii. Magia poveștilor a fost adusă pe scenele SIBIU FRINGE de spectacole unicat și în premieră la Sibiu, spectacole ce oferă posibilitatea celor mici să folosească arta ca mijloc de comunicare.

Așa cum recunosc organizatorii, Sibiu Fringe Festival este un punct de întâlnire al comunității teatrului independent românesc, o platformă de sprijin pentru aceasta și un spațiu de celebrare a celor mai valoroase productii de gen.  Fringe Festival încearcă, în fiecare an, să le dăruiască tuturor celor care intră în sălile de spectacol câteva ore de răgaz mental.

Sibiu International Fringe Festival, ediţia a XI-a, a început în data de 10 iunie, şi a reunit peste 100 de participanţi. Dans și teatru, spectacole străine sau made în România, concerte, conferințe, expoziții, alese cu atenție pentru a bucura un public cu gusturi eclectice, au fost evenimente care au urcat pe scena principală a teatrului independent din România timp de 10 zile.

Sanziana Staicu – P.R. Sibiu Fringe Festival